Den stora cykelguiden

Det är inte alltid lätt att välja vilken cykel du vill ha. Därför ser vi till att hjälpa dig på vägen för att hitta det du är ute efter. Det viktigaste att tänka på är funktionalitet - hur vill du använda din cykel?
Hur ofta ska du använda cykeln och hur kommer underlaget vara? Ska du använda den i statsmiljö, pendla långa sträckor eller köra i tuff terräng?

Tänk efter hur du vill använda din nya cykel. Givetvis är du varmt välkommen till våra butiker för rådfrågning och testa de cyklar du är intresserad av.

Storleksguide

Standardcykel

Standardcykel

Den klassiska cykeln är en vanlig standard/citybike som fungerar utmärkt för kortare sträckor. Dessa cyklar brukar ha mellan tre till sju växlar.

Elcykel med pappa och barn

Elcykel

En elcykel har vanligtvis ett klassiskt utseende som citybiken, fast med en elektriskt hjälpmotor. I och med batteriutvecklingen har flera olika modeller börjat dyka upp som t.ex. MTB och hybridcyklar.

Elcykel är perfekt när du vill ha lite extra hjälp för att snabbt och enkelt ta dig fram.

Elcykelguiden

Cykla i naturen

Mountainbike

En mountainbike är anpassade till miljöer som präglas av ofta tuff terräng. Vidare har Mountainbiken utvecklats i en rad olika riktningar som t.ex. cross-country.

För att enkelt kunna manövrera en Mountainbike i branta backar och sliriga grusvägar är det viktigt att man inte väljer en för stor cykel.

Hjulstorleken på en Mountainbike är en viktig parameter då den styr hur snabbt man får fart på cykeln. De tidigare modellerna hade ofta 26-tums-hjul då de var lätthanterliga i svår terräng. Med utvecklingen har också en större variant på 27,5 tum (vilket för många är den perfekta mellanvarianten) och 29 tum.

Det är lättare att få upp hastighet med ett mindre hjul, medan det blir svårare att bibehålla farten än med ett större hjul. Medan det större hjulet skapar ett bättre grepp och ger högre stabilitet.

Racer landsväg

Racer

Det viktiga för en racercykel är dess vikt. Dessa cyklar, även kallade landsvägscyklar, är tänkta för längre sträckor där det är optimalt att arbeta med så lite vikt som möjligt.

Eftersom du sitter mer framåtlutad än på vanliga cyklar är det viktigt att du testar cykeln du är intresserad av. Är du nybörjare kan det vara bra att börja med en instegsmodell, där framåtlutningen inte är lika aggressiv som avancerade modeller.

cykla skog

Cykelcross/Cyclocross

Detta är en tävlingsgren inom cykling. Grenen ställer höga krav på cyklisten där de testas på långa sträckor och i tuff skogsterräng och där de ibland måste bära cykeln över hinder.

En bra cykelcross är ett mellanting mellan en mountainbike och en landsvägsracer, med lätt ram och skivbromsar med mekaniska landsvägsväxlar.

Cykla på landsbyggden

Hybrid

En hybridcykel är just en blandning mellan olika cykelmodeller - där däcken är grova för att få bra grepp som på enklare terrängcykling men tillräckligt tunna för att fungera utmärkt som pendlarcykel på landsvägar.

En hybridcykel kräver större omsköttes på rengöring och oljning av kedjan då kedjan styrts til olika drev på utsidan av navet och framdrevet.

Liz99 barncykel

Barncyklar

En barncykel ska passa barnet alldeles utmärkt från första början. Alltså ska du inte välja en cykel som är för stor för ditt barn. Det viktiga vid val av barncykel är att fötterna ska nå marken från sadeldittande läge. De ska också kunna vrida styret 90 grader utan att behöva släppa taget.

Design & Teknik av Creative Army