Elcykel

En elcykel är både roliga och lätta att använda. Elcykeln ger dig extra kraft när du behöver det, eller hela tiden om du vill och du kan cykla längre sträckor utan att bli svettig. Jämför man en elcykel med en bil är fördelarna många!

Elkraften anpassas efter hur mycket du trampar och den kan komma upp i en hastighet mot 25km/h.

Handla elcyklar

Framhjulsdrift- motorn placerad i framhjulet

Motorn är inbyggd i framhjulet och ger hjälp beroende av hur fort du trampar och hur fort cykeln rullar. Om man vill ha fotbroms och inbyggd navväxel så är detta ett bra och lite billigare alternativ än centermonterad motor. Vridmoment mellan 25 Nm och 40 Nm.

Pedalassistans - centrummotor

Bästa elsystemet om du vill ha en så naturlig cykelkänsla som möjligt. Motorn är placerad i mitten av cykeln och driver direkt på kedjan, känner av hur hårt du tar i och ger dig extra kraft när du som mest behöver det. Naturlig gång, bra viktfördeldning och energismarta system som gör att du kommer längre på varje laddning. Oftast höga vridmoment mellan 50 Nm och 80 Nm. Kan kombineras med både fotbroms och handbromsar.

Bakhjulsdrift - motorn placerad i bakhjulet

Motorn är inbyggd i bakhjulet och ger hjälp beroende av hur fort du trampar och hur fort cykeln rullar. Kan ej kombineras med fotbroms. Ofta utrustas bakhjulsdrivna elcyklar med kedjeväxlar vilket gör att cyklarna passar väldigt bra till pendling. Vridmoment mellan 50 Nm och 60 Nm ger bra kraft i backarna.

Cykel batteri pakethållare

Batteri placerat på pakethållare

Lättåtkomlig placering på pakethållare. Utmärkt placering för cyklar med djup låg ram för smidigare på och avstigning.

Elcykel elcykel batteri ram

Batteri placerat på elcykelns ram

Lågt placerade batterier ger bättre balans och en stabilare gång. Bra för dig som gillar att ta i och kanske cykla fortare än 25 km/h.

Bra information om elcyklar
Tjej med hjälm och glasögon

Vilka lagar och regler gäller för elcyklar?

En elcykel ska precis som en vanlig cykel ha två av varandra oberoende bromsar, röd reflex bak, vit reflex fram, vit eller gul reflex åt sidorna samt ringklocka. Belysning som syns på 200 m ska finnas när det är mörkt ute. Dessutom får en elcykel i skrivande stund max hjälpa till upp till 25 km/h och ha en motoreffekt på som mest 250 watt. Elcykelns motor får inte driva cykeln utan att du trampar.

En ny typ av elcykel blev tillåten i januari 2016. Den här elcykeln klassas som moped klass II och får ha en starkare motor (1000 watt). Den får också driva utan att du trampar upp till 25 km/h. Kraven för att få framföra den här typen av elcykel är körkort, hjälm och 15 års åldersgräns.

cykel pappa och barn

Hur mycket sparar du på elcykel kontra bil till jobbet?

En bil kostar enligt Motormännen mellan 20-80 kr/mil beroende på modell. Låt säga att din bil kostar i snitt 30kr/mil och du har 1 mil enkel väg till jobbet 5 dagar i veckan. Då kostar transport till och från jobbet ca 16 800 kr på ett år, ej inräknat eventuella vägtullar.

Om du istället köper en elcykel och servar den för 2000 kr var 500 mil så kan du räkna av 14800 kr från kostnaden av din elcykel - varje år. Därefter kan du göra något annat roligt för pengarna!

Så mycket kostar bilen till jobbet på 1 år. (30kr/mil).

Enkel väg Kostnad
5 km 84 00:-
10 km 16 800:-
15 km 25 200:-
20 km 33 600:-
25 km 42 000:-
30 km 50 400:-
Design & Teknik av Creative Army